Teelt anjers
Ons anjerseizoen loopt van eind april tot begin november. Wij oogsten onze Mediaverdi-Anjers van augustus tot november.
Wij zijn gespecialiseerd in het telen van een breed en vernieuwend assortiment grootbloemige Anjers.
Ons anjerseizoen is te verdelen in vier stappen:
Voorbereiden en planten
Groei en gewasverzorging
Oogsten, verkoop klaar maken en gewasverzorging
Rooien en kassen voorbereiden op het sneeuwballen seizoen
Stap 1
Nadat het sneeuwballenseizoen is afgelopen wordt de kas schoongemaakt en wordt het nieuwe substraat op de teeltbedden gelegd. Dit substraat bestaat uit een mengsel van veen en kokos en is verrijkt met biologische grond verbeterende schimmels en bacteriën. Vervolgens wordt de kas verder ingericht met gewassteunmateriaal en het watergeefsysteem.
Stap 2
Ongeveer 2 weken na het planten wordt gestart met het toppen van de planten. Hierna volgt de uitloop fase en gaan de planten verder groeien. Gedurende deze periode bestaan de teeltwerkzaamheden uit diverse gewasverzorging en kunnen we in deze periode diverse onderhoudswerkzaamheden uitvoeren op ons bedrijf. Vanaf half juli beginnen we met de eerste pluiswerkzaamheden van de snelste soorten.
Stap 3
Vanaf begin augustus starten we met oogsten van de eerste anjers en blijven we ook pluizen. Na het oogsten worden de anjers voorbehandeld volgens de geldende regels, dit is om de anjers te beschermen tegen ethyleengas. Dit gas komt bijvoorbeeld vrij bij rijpend fruit en versnelt het verouderingsproces bij anjers met als gevolg een kortere houdbaarheid.
Het is dus altijd raadzaam om anjers niet in de buurt van fruit te plaatsen. Na de voorbehandeling worden de anjers gesorteerd in drie sorteringen en verkoop/veiling klaar gemaakt.
Stap 4
Ieder jaar krijgen wij zo’n 80 verschillende soorten Anjers op proef, van verschillende veredelaars. Daar zoeken wij weer mooie, nieuwe soorten uit voor het jaar erna. Wij selecteren op kwaliteit, groei eigenschappen, ziekte resistentie en kleur.
Zo proberen wij ieder jaar een aantal nieuwe soorten te introduceren! Een enkele keer mogen wij van de veredelaar de naam aan de nieuwe Anjer geven. Zo hebben we een Anjer vernoemd naar de Britse floral-designer Laura Leong: Dianthus ‘Laura’. Ook mochten we een Anjer vernoemen naar ons nichtje Fabiënne: Dianthus ‘Lady Fabiënne’. Fabiënne mocht ‘Lady Fabiënne’, die haar lievelingskleur heeft, uiteraard ook dopen!
Stap 5
Begin november wordt begonnen met het rooien van het leeg geoogste anjergewas. We knippen eerst de langste restanten van het gewas weg en vervolgens halen we de planten uit de substraatzakken. Het gewas wordt afgevoerd naar een groencompost verwerker en het substraat wordt hergebruikt door collega’s of hoveniers. Wanneer de kassen
leeg zijn worden ze van binnen gereinigd en klaar gemaakt voor het sneeuwballenseizoen.