Teelt Viburnum

Wij telen de Viburnum opulus ‘Roseum’ (Sneeuwbal) als een éénjarige snijheester in een container. De struiken staan het hele jaar door buiten, behalve de paar weken per jaar dat ze in de kas staan te bloeien. In de periode half april tot oktober groeien er ieder jaar weer nieuwe bloemtakken op de struiken, die wij dan ieder jaar tussen januari en april weer kunnen oogsten.

Vanaf half oktober begint het blad te vallen en gaan de planten buiten in winterrust. Voor de struiken die als eerste de kas ingaan, passen wij daglengte verkorting en koeling toe, zodat zij eerder uit de winterrust komen en kunnen gaan bloeien. Vanaf 1 december gaan deze struiken de kas in en worden ze door middel van temperatuursverhoging in voorjaarsstemming gebracht en gaan ze bloeien.

Na ongeveer 4 weken in de kas zijn de bloemen oogstbaar. Vervolgens knippen we de bloemtakken die de juiste rijpte hebben. Waarna ze worden gesorteerd en verkoop klaar gemaakt. 

Mediaverdi-Sneeuwballen staan bekend om hun kwaliteit en betrouwbaarheid! 

-Kwaliteit door onze teeltwijze:  

voeding, biologische bestrijders, voldoende ruimte per struik zowel buiten als binnen in de kas, assimilatiebelichting waardoor steviger en donkerder groen blad en kortere bloemstelen.

-Betrouwbaarheid door ons strenge sorteren:

*4 bal: de bovenste vier ballen zijn mooie, volledig ontwikkelde ballen

*2 bal: heeft de twee mooiste ballen boven aan de tak

*overig: ballen zijn verschillend van grootte

Als alle bloemen van de struiken geoogst zijn, worden de struiken kort gesnoeid en weer naar buiten gebracht. Dit gebeurd met behulp van transportbanden en een op afstand bestuurbare trekker met karren erachter. De struiken worden tegen elkaar aan gezet zodat ze bij vorst met zeilen kunnen worden beschermd, om uitdroging te voorkomen.

Vervolgens brengen we weer nieuwe struiken de kas in, die zo’n vier weken later weer bloeien en geoogst kunnen worden. Op deze manier hebben we 3 teeltrondes in de kassen en zijn we van januari tot begin april in productie met de sneeuwballen.

Na het oogstseizoen worden alle planten met behulp van transportbanden weer over het land verdeeld en aan de sproeipen gezet voor de watergift. Tevens krijgen de struiken nu voeding toegediend voor een ideale groei.

Bij de bestrijding van plaaginsecten maken wij zoveel mogelijk gebruik van de van nature aanwezige, biologische bestrijders. Indien nodig vullen wij dit aan met inzet van gekochte natuurlijke bestrijders. Deze manier van gewasverzorging kunnen wij doen, omdat wij de bedrijfshygiëne hoog in het vaandel hebben staan. Onkruiden worden met de hand verwijderd.